Tot i això voldria invitar totes les persones a qui arribi aquesta comunicació a votar el proper dia 20 de Novembre, perquè com explica molt bé un excel·lent article del blog http://www.donantdades.com/2011/05/com-canalitzar-la-rabia-electoral.html , no fer-ho significa seguir el joc de les majories i donar el nostre vot a una de les opcions majoritàries. En aquesta tesitura no votar suposa –encara que no ho vulguem- un aval al sistema actual de democràcia pseudo-consultiva,en la qual ens compten cada quatre anys, però no compten gaire amb nosaltres.
I, ja que no comptem gaire però ens fan recompte, convé que sàpiguen que “estem aquí, que volem ser-hi però no amb algunes opcions que detestem”. Aquesta és, al meu parer, una responsabilitat indefugible de totes les persones que volem exercir una ciutadania activa i responsable.
De passada, vull compartir algunes preguntes que em faig davant unes eleccions generals en el context de profunda crisi económica i financera que vivim:
- Des del punt de vista ètic, es pot parlar de rebaixar cap impost directe quan hi ha a Espanya més de cinc milions de persones aturades, quasi un milió i mig de llar son tots els membres están sense feina? ¿No és immoral que aparegui en algún programa electoral la rebaixa d’impostos?
- Com es pot parlar de frau molts extès en el sistema d’atenció social (per exemple entre els qui cobren prestacions no contributives) mentre no hi ha cap responsable d’entitats financeres a la presó?
- Per què s’han destinat –i potser es tornaran a destinar- diners públics dels contribuents a entitats bancàries i Caixes d’estalvi que han repartit dividends als seus accionistas en els darrers dos anys?
- Per què s’ha pogut reformar la Constitució espanyola en tres setmanes i en canvi no es pot legislar definitivament i ràpid la dació com a pagament d’un bé (com pot ser un pis, per exemple) quan no hi ha capacitat per retornar un préstec?
- Per què som tan condescendents a entendre les raons per les quals el sistema econòmic té uns límits de justicia distributiva i, en canvi, no reclamem uns topalls salarials per als càrrecs d’alts directius d’empreses? ¿Per què hi ha un salari mínim i no hi ha un salari màxim?
- Per què no es pregunta l’opinió de la ciutadania cada vegada que s’aprova una llei orgánica? ¿Tan difícil sembla organitzar un referèndum anual, amb les qüestions que calgui?
- Per què ens volen fer creure que la re-centralització de l’Administració será més eficient? ¿Potser allunyar els centres de decisió ajudarà a prendre-les amb més coneixement de causa? ¿Potser a Madrid ens coneixen millor a tots i totes, perquè ens volen a totes iguals i passats per l’adreçador?
- Potser …?
Sí, definitivament, aniré a votar el dia 20 de novembre.
Moltes gràcies, Xavcier. El teu post m'agrada molt. Algunes de les teves reflexions em resulten originals i interessants. Jo, que sóc un gran copista les incorporo al meu arsenl argumental. Alfons
ResponElimina