diumenge, 5 de gener del 2025

Les "raons" de l'extrema dreta

 

Fa poc més de dos anys, en un edifici ocupat del barri de la Bonanova, a Barcelona, es podia llegir una pancarta que deia “Vuestro lujo es nuestra miseria”. És només una de les moltes manifestacions que parlen del profund descontentament que, des de fa anys, s’estén entre una bona part de la població dels països democràtics d’arreu del món.

Una enquesta feta a set països de Llatinoamèrica l’any 2023 assenyala que el 47% de les persones deia estar disposades a perdre drets si amb això milloren la seva “llibertat”, que molts llegim més aviat com a “seguretat”, donada la manipulació que s’està fent de la paraula llibertat.

I encara més. Les narratives sobre la immigració relacionades amb la delinqüència i l’exageració del nombre de persones immigrants que entren cada any a Europa propicien un estat d’ànim bastant generalitzat de por i de desconcert, a tot Occident, sobre el futur de les nostres identitats i de l’estat del benestar.

Són tres cares d’una mateixa realitat. La desigualtat creixent que ens retorna imatges de segles enrere –molta gent que treballa i, malgrat això, és pobra--, el desconcert davant la inseguretat vital que genera la injusticia d’un sistema econòmic depredador, i la pèrdua d’una identitat nacional homogènia, perquè les nostres societats són cada cop més multiculturals (ull! , i no són interculturals de veritat), provoquen un estat de dubte sobre les nostres democràcies que és el caldo de cultiu per als salvadors de tota la vida, que ofereixen receptes senzilles a un món complex com mai, que està a l’albir d’una nova època.

La recepta, aquí i allà, comença amb un discurs de l’odi a tot allò que és forani, o estrany, i ha estat molt gradual en els darrers anys. Aquesta gradualitat és la primera característica important. La granota que cau a l’olla en aigua freda no nota com es va escalfant al foc i acaba morint bullida. Així, el discurs comença dient que perdem identitat, i això és perquè hi ha gent d’altres cultures molt diferents que arrabassaran la nostra, segueix dient que el nouvingut és un perill, té privilegis i serveis que nosaltres no tenim, i les institucions no fan res per resoldre-ho. Aviat degenera en un discurs dicotòmic, de bons i dolents, de nosaltres i ells, molt útil per crear polarització. És un discurs que es dirigeix al cor i a l’estómac, i combatre’l amb arguments racionals no ha tingut fins ara massa efecte.

En aquesta partició de la societat entre bons i dolents, a més a més dels foranis i els racialitzats poc a poc van caient al bàndol dels dolents aquells que critiquen l’statu quo, els defensors dels drets o de diferents causes, des del feminisme fins al pacifisme passant pel dret a l’habitatge, la sanitat pública o la crisi climàtica. El missatge subliminal és que la crítica social és perversa. Ja ho deia el dictador Franco, “haga como yo y no se meta en política”.

La segona característica que defineix la simplificació del discurs xenòfob i racista, és l’exaltació del patriarcat i la cultura masclista. Amagar la violència de gènere, eliminar tota diferència que no sigui la d’home-dona, justificar els privilegis de les elits ‘salvadores’ i promoure un model de masculinitat que justifiqui conductes patriarcals en són bons exemples.

En nom de la resolució dels problemes reals,  aquells que importen a la gent, es condueix el discurs a un nou nacionalisme excloent, a criticar sempre que es pot la cooperació amb altres països o qualsevol cessió de poder (com a la Unió Europea, per exemple), i a justificar la concentració del poder en poques mans –raonament històricament patriarcal--, fins que la lògica demana promoure l’autocràcia i la resposta autoritària davant qualsevol dissensió

I encara una tercera característica d’aquest discurs radical: les aliances amb els elements més conservadors de tres poders fàctics, el judicial, el religiós i el militar. Aliances teixides amb criteris “democràtics”, afavorint els discursos comuns, deixant entreveure els avantatges per a cadascun d’ells en forma de prebendes .Una forma subtil d’eixamplar la base social però fer-ho des de dalt, des del poder que té capacitat de persuassió en àmplies capes de població.

Respondre a tot això des de la convicció democràtica és possible. Passa perquè una part significativa de la ciutadania es convenci de que una societat cohesionada és aquella que treballa per la justicia –donar a cadascú allò que necessita—, per la igualtat d’oportunitats –oferint serveis públics de qualitat i per a tohom—i per la resolució dels seus conflictes mitjançant el diàleg i la negociació, no des de la imposició, les mitges veritats o els privilegis dels de sempre.

La democràcia és un tresor que cal cuidar cada dia, i millorar-la, fer-la més participativa, ara mateix és un imperatiu. Des del pacifisme repetim sovint que les societats democràtiques són molt imperfectes però són també les més pacifiques, tot i la seva altíssima capacitat de millora.

El treball de les entitats de pau és una cursa de resistència, no de velocitat, perquè els canvis culturals requereixen temps. Sempre ens sembla que fem tard, però la contribució de les lluites comunitàries per un món diferent i més humà és imprescindible. Propiciar el diàleg i la cohesió social amb arguments és important, però arribar al cor de la gent encara ho és més, i per això seguim treballant perquè hi hagi més bondat i més justicia, menys individualisme i més comunitat, menys armes i més voluntat de consens.

En aquest moment històric de tanta violència i rearmament general pot semblar una ingenuïtat, parlar així. Per a nosaltres és realisme, donat que fa milers d’anys d’un gran fracàs col·lectiu, d’això tan estúpid que diu que si vols la pau, prepara la guerra. Així ens va.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada