dijous, 22 de setembre del 2011

La ciutadania, un poder veritable

Des de fa més de vint anys els moviments socials s’han anat interconnectant entre ells, formant allò que s’anomena el moviment per a la justícia global. Persegueix - en el seu conjunt i des de perspectives diferents- un sistema social i polític que tingui el centre en la persona, no en el capital, que busqui la igualtat d’oportunitats, l’exercici ple dels drets des de la democràcia, reduir la desigualtat i assolir la resolució pacífica dels conflictes.
D’aquesta manera ecologisme, pacifisme, treball pel desenvolupament, feminisme i lluita pels drets humans es donen la mà –no sempre sense debat ni conflictes- denunciant el model de vida actual i albirant algunes propostes de futur, encara incipients.
Des de diversos àmbits parlem i treballem per fer un món més just, sense saber encara com encaixar totes les peces del trencaclosques perquè això sigui possible. Inventar un nou sistema no és tasca senzilla,i per tant és bo de recordar-nos de tant en tant aquella llegenda del moviment dels indignats que diu que “anem lents perquè anem lluny”.
Parlant ras i curt, per a fer un món més just és necessari evitar els nombrosos excessos d’aquest capitalisme portat a la máxima expressió, al mateix temps que s’ofereixen alternatives possibles i sostenibles.
Per construir aquest altre món possible és indispensable que l’opinió pública es faci visible, reflexiva, crítica, que el consumidor esdevingui –sobre tot- ciutadà disposat a participar activament en alguna esfera social.
Una opinió pública lúcida, reflexiva i organitzada és una eina tan poderosa per canviar les coses que els governs, les grans empreses  i allò tan informe i desconegut que anomenem “els mercats” la temen veritablement.
Aquesta ciutadania, activa i compromesa, és la llavor de qualsevol canvi social. És un nou poder que s’afegeix als poders executiu, legislatiu, judicial i als mitjans de comunicació. És el cinquè poder que entra en joc amb força en aquest segle XXI.