dimecres, 12 d’agost del 2015

Desemmascarar els negociants de la guerra

L'actor George Clooney i l'activista pels drets humans John Prendergast lideren un projecte privat que pretén investigar i divulgar els diners que entren i surten de les zones en guerra i la seva procedència. El projecte es diu "The sentry" (El sentinella) i vol nodrir-se d'informació pública, investigacions sobre comerç d'armament (àdhuc comerç il·lícit), denúncies confidencials que esperen rebre, etc.

Esperen poder publicar noms concrets de persones i d'empreses que es lucren amb el "negoci de la guerra", perquè els governs els facin pagar un preu pels mals que causen. Perquè aquest és el cami -diuen- per assolir la pau i el respecte als drets humans.

Savbem que molts dels mals causats són irreversibles (desenes de milers de persones mortes, ferides, desplaçades o refugiades cada mes), però aquest podria ser un primer pas per posar rostre al lucre sobre el sofriment humà ... en l'època de la filtració pública d'informació confidencial que ha iniciat Wikileaks.

La ciutadania de tot el món els estarà agraïda si la iniciativa prospera, ja que obligarà els governs i les institucions mundials a actuar davant uns poders fàctics que ara mateix semblen impunes i anònims.

(Informació bàsica extreta d'un article de Teresa Turiera al diari ARA).

2 comentaris:

  1. Ja anàvem bé fins que he llegit que vas estar a OI (actual Oxam Intermon, gust amargant actual) i també als Jesuïtes de Casp (jo sóc del curs 80-85) i vaig tenir al Peris de tutor. Tot aquest món fa pudor. D´altra banda, Oxfam ara és un pur negoci sota el nom d´ONG. I bé, l´article de l´activisme de certs personatges carregats de milions de dòlars és molt esclaridor.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Efectivament, els canvis importants vindran per la força i pressió de la ciutadania i no pels projectyes de gent milionàreia, però si aquests donen suport a petits canvis, benvinguts siguin.

      Comentaris sobre la meva trajectòria: penso que el món no fa pudor, sinó que està ple de contradiccions. Personalment estic orgullós d'haver participat en els dos projectes que esmentes, obres humanes amb molts defectes però també grandíssimes virtuts i objectius nobles.

      Elimina